Ремонт след удар
Маскиране на автомобила за ремонт

Маскиране на автомобила за ремонт

 • Системите за маскиране на 3M могат да се приложат при всички процеси на насяне на покрития и ремонт - от стандартна маскираща лента до специални приложения и решения.
  В световен мащаб 3M е един от най-големите и опитни производители на самозалепващи ленти. Маскиращите ленти играят важна роля във всички основни процеси на пребоядисването. Интензивната работа на 3М в областта на научноизследователската и развойна дейност непрекъснато осигурява иновативни продукти за по-сигурни клиентски процеси.
  Примери за иновативни решения са: модерната маскираща лента Soft Edge Foam Masking Tape Plus и Scotch® Transition Tape. Новият дизайн на тези два продукта позволява значително по-меки ръбове и преходи, което значително намалява обработката. Това са само два продукта от портфолиото на 3М, които подобряват процеса на работа в автосервизите.

Общо маскиране на автомобила

 • Преди ремонт или боядисване на автомобила, частите от него, които няма да се обработват, трябва да бъдат защитени от нежелани повреди, замърсяване или зацапване с боя.

  Прецизната работа от самото начало намалява, или дори елиминира, вероятността от почистване и корекции на по-късен етап.

  Времеемките дейности по маскиране, могат да бъдат сведени до минимум, чрез използване на висококачествени материали и добри техники за нанасяне. Винаги е целесъобразно да се инвестира във висок клас маскиращи ленти, които могат да бъдат премахнати без приплъзване, разрязване или оставяйки остатъци от лепило.

  Основно, трябва да са подготвени и да се използват следните материали:


  • Вътрешно защитно покритие за седалките или зоната на краката
  • Маскиращи ленти
  • Маскиращ филм
  • Маскираща хартия
  • Специализирани маскиращи ленти като Soft Edge Foam Masking Tape Plus за отвори или фини ленти за ясни линии

Маскиране на отвори

 • За бързо и надеждно маскиране на отвори, използвайте 3M Soft Edge Foam Masking Tape Plus - идеално решение за подвижните части на автомобила като врати, капак или капаци на кабината. Нанесете лентата по линията на каросерията без да разтягате и леко натиснете в двете посоки. Размерът е подходящ за всички размери.

Специални процеси при маскиране

 • За маскиране на специални части като дръжки на врати, малки детайли, брони или пластмасови части, е най-добре да се използват специални продукти като ленти за фини линии, каквато е Scotch® Fine Line Tape 471, които позволяват точното следване на контури и ръбове и имат много висока гъвкавост. Използването на специални продукти за специфични приложения спестява време, материали и допълнителна работа за корекции!

Наръчник стъпка по стъпка - Маскиране при ремонт на автомобили


 • Стъпка 1

  Стъпка 1 – почистване на повърхността

  Обезмаслете повърхността на зоната за ремонт - следвайте препоръките на производителя на боята. Подходящи за тази стъпка са 3M Panel Wipes 34567.

 • Step 2 - Apply Masking Film

  Стъпка 2 - Полагане на маскиращ филм

  Покрийте целия автомобил, с изключение на частта за поправка, използвайки 3M Маскиращ филм.
  Използването на 3М Маскиращ филм намалява времето за работа, тъй като позволява покриване на автомобила само от едно лице. Лентата ще прилепне към автомобила, ще защити повърхността от нежелани впръсквания на боя и ще ви осигури визуален контрол, тъй като е прозрачен.

 • Step 3 - Prepare the repair area surroundings

  Стъпка 3 - Подгответе околната зона на репаратурата

  • Подгответе по-голямата площ, от която се нуждаете, включително и за маскиране на отвора с ленна 3M Soft Edge Foam / Soft Edge Foam Plus и/или лента за преливки 3M Scotch® Transition Tape, които се нанасят върху линията на каросерията или други движими части за затваряне на пролуките.

  Ако работите около гумени части, 3M Lift'n Stick ги предпазва и държи назад,като позволява на боята да стигне под гумените уплътнения и оставя частите с много чист ръб.

 • Step 4 - Cut and fix the film

  Стъпка 4 - Изрежете и фиксирайте филма

  Изрежете маскиращия филм около зоната за ремонт в подготовка за филера и праймера и фиксирайте филма с 3М маскиращи ленти.
  За най-добри резултати използвайте Scotch® лента за преливки върху 3М маскиращата лента, за да позволите плавен преход на праймените ръбове.

 • Step 5 - Attach film to contours before base / clear coat

  Стъпка 5 - Прикрепете филма към контурите преди основата/прозрачното покритие

  Преди да нанесете основното и прозрачно покритие, порежете допълнително покриващия филм и го прикрепете към маскрираните контур и отвори.

 • Стъпка 6 - Следствие - Правилно отстраняване

  Правилно отстраняване на маскиращите продукти


  • Премахването на маскираните ленти и филм се прави най-добре, непосредствено след като автомобилът излезе от камерата и е все още топъл.
  • Винаги отстранявайте маскиращата лента като я издърпате под прав ъгъл спрямо повърхността. По-тъп или по-остър ъгъл има по-висок риск от оставяне на лепилни остатъци по повърхността.
  • Използването на по-висок клас маскираща лента се изплаща, тъй като те имат по-рядко оставят лепило или ивици - спестявайки ви най-ценното: Работно време!

Как се прави? - Маскиране